Herinner__Ring

Route voor de binnenstad van Arnhem ter herinnering én markering van de slag om Arnhem, samen met Willem Jacobs en Catalogtree, Arnhem 2017


  • route en markering
  • 2017
  • Arnhem
  • Willem Jacobs en Catalogtree
  • Ø ring: 0,5 tot 1,5 m.
  • rvs, buis, lak

HerinnerRing

De route tussen station en informatiecentrum loopt ons inziens over de meest logische en heldere route: over de groene Singel en langs de brug richting het paviljoen aan de Rijn. Een overblijfsel van het bastionpark uit 1820 die is aangelegd op de plaats van de oude stadsmuur én de oude stadswallen.

De wandeling van ongeveer een half uur loopt langs de binnenstad van Arnhem, de plek waar de slag om de brug zo huisgehouden heeft.

‘De Singel draait om de binnenstad, zoals de wandelaar rond het jaar van de slag om Arnhem.’

In de groene Singel groeien nog een aantal bomen, ongeveer 20, die daar in de tijd van de slag ook stonden. Deze bomen, ‘getuigenis’ of ‘ooggetuige’ bomen, markeren de route die de wandelaar van het station naar het paviljoen voert.

Een louterende wandeling met de informatie die je bewust maakt van de tijd, de plaats en de gruwelijke gebeurtenissen uit september 1944.De bomen hebben ook ‘gezien’ dat de hele stad is geëvacueerd in het najaar en de winter na de slag.

Bomen

De bewuste bomen worden gemarkeerd met een blinkende rvs ring, die, op ongeveer 3,5 meter hoogte rond de stam is gemonteerd. Deze ring, een sieraad, heeft een kenmerk die aangeeft hoeveel jaarringen deze boom van het bewuste jaar 1944 is verwijderd. 

Met andere woorden, de ring met de jaarringen geven de leeftijd van de boom aan ten opzichte van het jaar van de slag én de leeftijd van de boom ten op zichte van nu, de huidige tijd.

De markering van de ‘ooggetuige bomen’, geeft je die informatie die je nodig hebt om in een gelouterde stemming in het paviljoen aan te komen en de daar geboden informatie tot je te nemen.

Het is niet alleen een gemarkeerde wandeling met een begin en eindpunt, maar ook een wandeling in deze tijd door die tijd. Door die tijd niet specifiek te benoemen maar te ervaren door een entiteit die het heeft meegemaakt.

De meeste gebouwen zijn verdwenen of grondig gerenoveerd; deze bomen zijn levende maar stille getuigen uit dat bewuste jaar. Wij hopen dat wij dit aan de wandelaar kunnen overbrengen.