terug

Zoetermeer

 
  De schelp van Oosterheem
     

Oersculptuur met moderne techniek

Het welzijnscluster Oosterheem, de nieuwe wijk in Zoetermeer, is gebouwd van terracotta kleurige baksteen. Vloer en gebouwen vormen één geheel; Als uit een grote baksteen gehouwen, versteende historie.

In de vloer bij de school ligt een afdruk van een grote schelp. Deze oerschelp is opgegraven en op het dak bij de bibliotheek geplaatst. Plek bestempelend en reikend naar de horizon. De groeiringen van de schelp laten een lijnpatroon achter in de bestrating die oplichten in de kleur diep blauw tot azuur/zeegroen; gelijk de uitdijende kringen die ontstaan als een steentje in het water wordt gegooid. Vervolgens licht de schelp op, krijgt geest, begint te leven; het ademt omgeving uit. Vanaf het scharnierpunt vult de schelp zich met zeegroen licht en wasemt het als een wolk uit. De voegen lichten op in een vloeiende beweging en de stenen lijken te gaan zweven.

De groeiringen zijn lichtlijnen die in de bestrating zijn aangebracht. De lichtlijnen bestaan uit geschakelde LED lampjes, gegoten in bio-hars en gestuurd door een programmeerbare Dynamic Line Controller (zie Goirle).

De schelp is van gegoten aluminium en de bakstenen wolk is gemaakt van bio-hars. De terracotta kleurige baksteen wordt natuurgetrouw nagemaakt en aangebracht op een staalconstructie. LED lichtlijnen in de horizontale voegen zorgen voor het ‘wolkeffect’. Ook deze lichtlijnen worden aangestuurd door een Dynamic Line Controller programmeerbaar en altijd aan te passen aan wisselende omstandigheden

Een oersculptuur met moderne techniek, ooit liggend en verborgen nu staand en stromend, zwaar en licht, fier en vloeiend. 2007